Resepi Mee Kuning

Resepi Mee Kuning – Kita pergi lagi semalam. Buat masa ini saya adalah kuning. Apabila pengajian kampus, pensyarah juga mengajar saya bagaimana untuk membuat resepi mee kuning goreng basah sendiri saya. Kelebihan kita membuat untuk sup kuning tidak batu-bata yang pahit. Mengapa Adakah anda? Kerana asid Borik adalah ke atas. Anda juga bisa mencuba Resepi Mee Bandung Simple

Kerana kedua-duanya telah di Jabatan Kesihatan ini, saya telah lebih berhati-hati dalam memilih makanan. Lagipun, apa yang kita makan turut menyumbang kepada kesihatan tubuh kita. Bukan? resepi mee kuning goreng yang saya akan berkongsi adalah insya Allah yang bersih dan halal serta dari air tangan kita sendiri. Satu lagi, lagi menjimatkan untuk mengetahui. 500gm tepung gandum boleh menghasilkan 1.5kg mi kuning. Well, kami kuning saya Mi. Hihihi. Resipi ini saya perolehi dari beberap sumber. jom kita lihat bahan-bahan aneka resepi mee kuning sedap dan simple.

Resepi Mee Kuning
Resepi Mee Kuning

Bahan-bahan resepi mee kuning sup :

 • 500gm tepung gandum
 • 180ml air (utk uli bahan)
 • minyak masak 5sdm
 • telur 1
 • serbuk kunyit 2cubit
 • air mendidih + garam 2sdm (untuk hidangan pencuci mulut saya)

Cara membuat resepi mee kuning homemade :

 1. Tambah tepung + air + telur + minyak. Uli sehingga jd doh… doh yang keras lakaran ya
 2. Bahagikan adunan untuk memudahkan proses rolling
 3. Sediakan Mesin pasta untuk proses rolling pertama No. 7… (roll pasta tampal dan lama dilancarkan cinta)… proses roll kedua sy lebih halus menetapkan no.4…
 4. Selepas menamatkan kelancaran & lama bergolek tampal, tuangkan pasta di permukaan dengan minyak untuk mengelakkan melekat.
 5. Tambah pasta dalam proses rolling untuk digunakan lagi. Ulangi proses yang sama sehingga selesai
 6. air yang telah mengalami dehidrasi dengan garam… boleh menyembunyikan susu saya dalam & memasak di 1-2mnt.
 7. masak mi dengan air paip. Menyembur sehingga air kering.
 8. Mie jus, boleh Campurkan dengan minyak untuk mengelakkan melekat & lebih tahan lama masak. Pembungkusan adalah bersedia & dimeteraikan dengan sekali guna sekali masak… inshaAllah memegang dalam 1 minggu lebih-lebih lagi. Siap!

Read More : Resepi Mee Udang Kuala Sepetang

Demikian resipi mee kuning goreng sedap dan mudah, semoga bermanfaat unutk Anda bisa cuba dirumah dan jangan lupa share. Anda juga bisa mencuba Resepi Mee Suah Simple yang tak kalah sedap dari resepi ni.

One thought on “Resepi Mee Kuning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *