Resepi Mee Kari Paling Sedap Dan Simple

Posted on

Resepi Mee Kari Paling Sedap dan Simple – Pelik tajuk tuh… hehe… Tetapi apa-apa punya Baca memukul terlalu. Kali ni resepi orang bosan makan nasi nama sebenar… hehe… dah dua hari MF tidak makan nasi… Makan je sapu… janji penuh… Lihatlah nasi… tetapi tidak MF diet… Diet Bagaimana jika badan dah sekeping aje gayanya… tetapi wabak itu. suami adalah yang sama je… Jadi, talisman la beras ye… Makan roti, buah-buahan dan air je banyak… hihi…

Resepi Mee Kari Paling Sedap
Resepi Mee Kari Paling Sedap

Resepi Mee Kari

Hari ini saya akan berkongsi kan resepi mee kari paling sedap dan simple serta rasanya macam kaya di kedai. lazat sangat. Malam tadi, saya rasa seperti makan sesuatu yang penuh tetapi bukan dalam rice. pertama nak wat saya goreng, tetapi suami geseran saya kari… jadi membuatnya… kerana dia beriya pergi mencari bahan-bahan resepi mee kari.Saya kari ni mudah sangat… bahan ini tidak banyak… tapi rasa mabeles…

Bahan-bahan :

  • Isi ayam,
  • Bebola ikan, fishcake (goreng setengah masak)
  • bawang dan bawang putih serta halia (halus dihancurkan),
  • cili berlegar-legar,
  • serbuk kari daging (MF bagi jenama Babas, kerana ia adalah perkara biasa bagi jenama lazat je ni MF dan keluarga)
  • minyak, garam, gula,
  • santan (MF bagi M & S kotak kecil susu)
  • air

Bahan-bahan untuk hiasan :

  • Daun bawang, tauu dan Taugeh

Cara buat mee kari paling sedap :

  1. Panaskan minyak, tumis bahan tanah.
  2. Dah naik bau, masukkan cili yang ditebang sekali dengan serbuk kari yang dibancuh dengan air
  3. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ayam dan juga santan…
  4. Kemudian masukkan air untuk membuat Kuah tersebut.
  5. Apabila mendidih, masukkan garam, gula dan fishcake dan fishball yang digoreng dan dipotong kecil.
  6. Biarkan ia rebus sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan.
  7. Untuk makan… Saya masukkan, masukkan Kuah dan boleh dengan Taugeh, bawang, dan juga tauhu… mati tu… apa yang ya berkata… hehe… eh… Baca doa terlebih dahulu… mati tu makanan baru… hihi

Read More : Resepi Mee Kuah Udang Mudah Dan Sedap

Tidak disangka-sangka, saya kari resepi yang mudah ni… lazat macam kak gaya Old Town… Tambah sehingga juga suami makan… ia berjalan keluar juga saya setengah hari ni… Alhamdulillah…

Blog ini mengkongsikan resepi-resepi memasak mee resepi-Malaysia. Resepi di dapat dari resepi warisan keluarga, resepi dari sahabat handai atau pun resepi yang diperolehi daripada surfing kami alam internet. Laman perkongsian blog ini mengenai pelbagai resipi masakan Malaysia. Semoga blog ini ada manfaatnya dan bisa kalian cuba resepi-resepi ini di rumah. Terima kasih 🙂

Incoming search terms:

One thought on “Resepi Mee Kari Paling Sedap Dan Simple

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *