Resepi Mee Goreng Mamak Asli

Resepi Mee Goreng Mamak – Hari ini aku nak berkongsi resepi mee goreng mamak asli yang sangatlah sedap pada lidah aku. Resepi ni aku dapat dari toko mamak. Ceritanya begini. Kat tempat aku ni ada satu restoran mamak yang resepi mee goreng basah aku rasa above average dibandingkan mee goreng restoran mamak yang lain. Kalau nak makan mee goreng, ke situlah aku tuju. Mamak ni goreng mee kat tempat terbuka sikit jadi bila aku ke restoran ni aku duduk mengadap dapur dia orang goreng mee. Lepas tu aku order la mee goreng. Tujuan aku duk berdepan dengan dapur tu sebab aku nak tengok macam mana dia orang masak dan apa bahan yang dia orang pakai. Banyak kali jugak aku peratikan cara dia orang menggoreng.

Kadang-kadang saja aku pi dekat konon nak ngobrol tapi sebenarnya aku nak tengok jenis kecap dan bahan-bahan lain yang digunakan. Bila dah tahu cara masak dan bahan-bahan yang dia orang guna, aku try masak kat rumah. Kali pertama tak menjadi. Rasanya tak sama macam mee goreng mamak yang biasa aku makan. Lepas tu hari lain aku pi ulang tengok lagi. Balik rumah, goreng mee lagi. Aku rasa kali ke empat barulah aku dapat menggoreng mee yang rasanya macam mee goreng mamak malahan aku rasa aku punya lebih sedap dari mee goreng mamak tu. Okaylah, cerita panjang pun tak guna.

Baca Juga : Resepi Mee Goreng Basah Simple dan Paling Sedap

Ni aku nak kongsikan resepi mee goreng mamak yang aku cilok dan dah aku adjust bagi lagi power …… haha ​​perasan giler wei. Aku namakan resepi ni “resepi mee goreng mamak asli sedap”. Mudah-mudahan sharing ini memberi kebaikan kepada kita semua. jom kita lihat apa saja bahan bahan untuk memebuat resepi mee goreng mamak original.

Resepi Mee Goreng Mamak

Resepi Mee Goreng Mamak

Bahan-bahan resepi mee goreng mamak sedap :

  • 600 gram mi kuning (kurang lebih)
  • 1 biji kentang ukuran besar
  • 1 keping tauhu keras
  • 1 genggam isi udang, cuci dan tiriskan
  • 1 batang fish cake, iris (che mat guna merek MUSHROOM)
  • 4 biji bawang merah, iris
  • 2 siung bawang putih, cincang halus
  • 1 – 2 buah cabai hijau, iris
  • 2 genggam longgar taugeh
  • 3 pohon sawi bok choy, siang terpisah daun dan tangkainya
  • 2 camca besar cili kisar
  • 2 sendok makan saus cabai
  • 1 1/2 sendok makan saus tomat
  • 1 sendok makan saus tiram
  • 2 sendok makan kecap kental
  • Kecap cair secukupnya
  • 2 biji telur dipukul sedikit
  • Limau kasturi, dibelah 2
  • Irisan mentimun (che mat tak de stok)

Cara Membuat resepi mee goreng mamak kering :

  1. Kentang dikupas, cuci dan dipotong dadu, kemudian goreng sampai kekuningan, angkat dan tiriskan. Goreng pulak tahu sampai kekuningan, angkat dan tiriskan, biar dingin kemudian dipotong dadu. Cuci mi kuning bawah air pipa, tiriskan dan sisihkan.
  2. Panaskan minyak dalam wajan (perkiraan 4 sendok makan). Tumis bawang putih dan bawang merah hingga harum dan bawang layu. Masukkan cili kisar dan masak sampai cabai garing. Tambahkan saus tiram, saus cabai dan saus tomat. Aduk rata dan masak sekejap.
  3. Masukkan udang, fishcake, tahu, kentang dan batang sawi. Aduk rata dan masak sekejap. Tolak bahan2 tadi ke tepi wajan, masukkan telur dan biar sampai telur mengental (jika perlu bisa masukkan 1 sendok makan minyak goreng), hancurkan dan aduk rata dengan bahan2 lain.
  4. Masukkan mi kuning, besarkan api dan aduk cepat sampai semua rata. Tambahkan kecap cair secukupnya (rasa dulu baru masukkan kecap cair). Masukkan daun sawi, taugeh dan irisan cabai hijau. Aduk rata dan masak sampai mi kering dan sedikit garing. Rasa dan jika ok bisa matikan api. Sajikan dengan irisan mentimun dan belahan limau kasturi.

Baca Juga : Resepi Mee Goreng Jawa Asli dan Sedap

Selepas selesai semua boleh lah tu makan mee goreng mamak asli dan sedap tu.  Itu adalah resepi mee goreng mamak asli dan paling sedap dari ResepiMee.Com Mudah-mudahan berguna. Menyebarkan kebahagiaan, terimakasih.

Incoming search terms:

Resepi Mee Goreng Mamak Asli | duniasih | 4.5